4-цифрена трябвало да бъде минималната пенсия според Национална инициатива „Пенсионерски организации в България", обединени от Националната инициатива „Социална солидарност".

В Международния ден на пенсионера възрастните хора избраха вместо да празнуват, да споделят проблемите си. „Ще станем за Шенген, когато наблегнем на най-важния дял от икономиката - икономиката на потреблението, не на стопанството, не на банковото дело", заяви Сашо Радев на пресконференция в БТА.

Пенсионерските организации са подготвили протестно писмо до председателя на Народното събрание и всички парламентарни групи. В него те предлагат да се увеличи минималната пенсия, тъй като в момента тя е най-ниската в Европа. „Не може хора, работили по 30 години, да получават 150-160 лв. пенсия", възмути се Венелин Новаков.

Пенсионерите предлагат от 1 януари 2016 г. минималната пенсия да стане 170 лв. На празника си пенсионерите напомниха, че 2 100 000 пенсионери очакват редовното, а не инцидентно преизчисляване на пенсиите.

Възрастните хора, учениците и студентите да пътуват безплатно с градския транспорт срещу лична карта, настояха още неправителствените организации. Другото им настояване е да не плащат такса за преглед при джипитата.

Пенсионерите подчертаха, че въпреки срещите с представители на Министерството на труда и социалната политика, обръщенията към Президента, НС и ръководствата на партии, никой не предприемал мерки за създаване на някакви поне минимални европейски стандарти за пенсиите.

От неправителствената организация обявиха за антисоциална социалната реформа на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. „Тя води до геноцид на българските пенсионери, защото не предвижда осъвременяване и увеличаване на българските пенсии", коментира Новаков.

Пенсионерите са недоволни от отношението към възрастните хора в България. „Десетки години се опитваме да вкараме в управляващите България политически структури мисълта, че трябва да се погрижат за възрастното поколение в България, което е създало тази България", заяви Венелин Новаков.
Той се позова на цитат от Тодор Живков: „Някога някой от нашите лидери казваше - те не могат да боядисат дори това, което сме направили", изтъкна Новаков.