ТемидаПарламентът отхвърли предложението на Министерски съвет събрани данни за престъпление от агент под прикритие да се представят в съда от неговия пряк ръководител. Това стана по време на обсъждането на второ четене на промените в Наказателно-процесуалния кодекс.

Когато определени факти от съществено значение за изясняване на обстоятелствата по дадено дело не могат да бъдат установени по друг начин, по искане на органа на досъдебното производство може да бъде разпитан като свидетел и служител от МВР, който непосредствено ръководи друг служител на министерството, работещ обаче под прикритие. Този текст от НПК, включен по идея на МВР бе отхвърлен единодушно от парламента.

Предложението за отхвърлянето направи председателят на правната комисия Анелия Мингова. Тя изтъкна аргумента, че поправката нарушава принципа на непосредственост. Според нея, чрез препредаването на данните от един служител на МВР, но събрана от негов колега под прикритие, не може да бъде установена обективната истина за едно престъпление.

По-рано депутатите решиха гражданският иск от страна на потърпевшите да се предявява не в досъдебната, а в съдебната фаза на производството с цел по-голяма бързина на процеса. В пленарната зала присъства и правосъдният министър Антон Станков.

С приетите промените се предоставят по-големи възможности на съда да дава ход на делата без отлагане. По-трудно ще се стига до връщането им за доразследване. Делата ще могат да се гледат и в отсъствието на частния обвинител, гражданския ищец или ответник, ако те не се явят без уважителна причина. При този случай глобата за неявяване се увеличава на 500 лева.

Намаляват се възможностите делата да бъдат спирани, заради отъствието на важен свидетел. В момента срок за подобно отлагане няма и делата се точат с години. Ако свидетелят е от изключителна важност за делото, за явяването му ще се чака най-много година.

Делата ще се връщат на прокурора само в определени случаи, а не както в момента - заради грешки в досъдебното разследване. От НПК отпада допълнителната проверка, решиха още депутатите.