Задължителното настаняване и лечение на лицата, при които е наложителна спешна психиатрична помощ, ще се постановява с решение от Районния съд по настоящия адрес на лицето. Това записаха депутатите при приемането на промени в Закона за здравето на второ четене, което започна преди повече от месец.

На задължително настаняване и лечение подлежат лицата, които поради заболяването си могат да извършат престъпление, което е опасно за близките им, за обществото или застрашава сериозно здравето им.
Обжалването на съдебно решение за задължително настаняване и лечение ще може да става в 7-дневен срок от постановяването му.

Прието бе задължителното лечение да се прекратява с изтичането на срока, за който е постановено или с решение на Районния съд по местонахождението на лечебното заведение.

За целта на всеки три месеца въз основа на представената от лечебното заведение лечебно-психиатрична експертиза Районният съд служебно ще се произнася с решение за прекратяване или за продължаване на задължителното лечение.

Депутатите преминаха към разглеждане на разпоредбите от Закона за здравето, които ще уредят алтернативните методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве.
Целта е да се разграничи дейността на лечителите от така наречените гадатели и самозвани екстрасенси.

Лицата, които практикуват алтернативни методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве, ще трябва да са неосъждани и психически здрави.
Те трябва да магистри по медицина, стоматология или фармация, да са бакалаври по направлението здравни грижи или да притежават средно образование, но и удостоверение за успешно положени изпити по анатомия, физиология и обща патология на човека.

Със Закона за здравето се регламентира, че алтернативните методи са хомеопатия, акупунктура, акупресура и използването на нелекарствени продукти от органичен или минерален произход.
Забранява се използването на алтернативни методи извън изброените.

Депутати от опозицията изразиха съмнение кой и как ще определя кои методи са благоприятни за здравето и дали законът е пресече дейността на шарлатаните, както и масовата практика екстрасенси и гадатели да лекуват и диагностицират посредством предавания по кабелната телевизия.