Съдебната реформа трябва да се случи не защото така искат ЕК или други външни фактори, а защото самата България има нужда. Това мнение изрази посланика на Великобритания у нас Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс в първото си интервю за българска медия след заемането на поста преди четири месеца.

В деня, в който в парламента ще се гласуват промените в Конституцията, Ема Хопкинс заяви, че при срещата си с обикновени хора, а и с представители на българския и чуждестранен бизнес, именно работещата съдебна система, достъпна, прозрачна и последователна, е основното, което като искане и очакване се откроява.

Съдебната реформа е национален интерес и тя трябва да се случи, България сама трябва да я направи, тъй като това е волята на народа, която трябва да се отрази в действията на политиците, смята Ема Хопкинс .

Нейно превъзходителство увери, че Обединеното кралство е партньори и искрен приятел на България, въпреки че „понякога си позволяваме да изразяваме своето разочарование, да повдигаме въпроси, които са от взаимно значение и там, където имаме опит - да даваме съвети.
По думите на Хопкинс случването на съдебната реформа е необходимо, включително и за добрите връзки и взаимните интереси на двете държави, тъй като борбата с организираната престъпност и преодоляването на бежанската вълна също зависят от една добре работеща, независима, прозрачна и предвидима съдебна система.

Във връзка с актуалната тема за бежанския натиск, на който е подложен целия Европейски съюз, Ема Хопкинс коментира проблемите по-скоро в посока на търсене на решения в момента, както и на промени в системата, по която тези бежанци се приемат, регистрират и съответно интегрират.

Нейно превъзходителство подчерта опита, който Обединеното кралство има през годините, тъй като към държавата й се стремят от дълги години много и различни хора. Според Хопкинс трябва обаче категорично да се прави разлика между граждани на Европейския съюз - бежанци и икономически мигранти и проблемът със усилената бежанска вълна в момента не може да бъде сравняван с притесненията от преди две-три години от заливане на Острова с румънски и български гастарбайтери.

По думите на посланика много добра трябва да бъде пресметнат рискът за националната сигурност при приемането на мигранти и по-точно, когато става въпрос за идващите от Сирия. Повече от бежанците обаче действителност търсят убежище - „Как си представяте терорист, като видите майка с дете на ръце?", риторично попита Хопкинс. По думите й обаче икономическите мигранти трябва да бъдат връщани.

Нейно превъзходителство обаче подчерта, че основният начин да се разреши, включително и бежанската криза, е не толкова въздушни удари срещу терористичната групировка „Ислямска държава", нито приемане на всички бежанци, а стабилизация на съответните територии.
„Това е нашият отговор - трябва да се противодейства на несигурността в Сирия и Либия.", заяви Ема Хопкинс и посочи, че Великобритания е дала 1 млрд. лири за Сирия - толкова, колкото всички страни-членки на ЕС.

Някои европейски държави имат повече опит с оглед на историята си, а нашият опит е изключително положителен", успокои посланикът, въпреки че бе категорична, че стратегията за интеграция трябва да бъде актуализирана. Всяка една страна може и трябва да се възползва от възможностите, които дават бежанците, от техните умения, знания, но и от културата, която носят, допълни Хопкинс.

По въпроса за референдума, на който британците предстои да гласуват - за или против членството на Обединеното кралство в ЕС, Ема Хопкинс поясни, че самият референдум е обещан от премиера Дейвид Камерън, а самите британци имат правото да изкажат мнението си на фона на това, че ЕС и Европа като цяло се се променили изключително много в последните 40 години.

Нужни са реформи в ЕС, подчерта Ема Хопкинс и обясни, че дискусиите се отнасят до всички 27 държави членки.