На официална визита у вас пристига румънският премиер По покана на премиера Симеон Сакскобургготски на официално посещение у нас пристига министър-председателят на Румъния Калин Попеску-Търичану.

Церемонията по посрещането е на площад “Александър Невски ”, информира Дирекция “Информация и връзки с обществеността” на Министерски съвет.

Програмата предвижда разговори на двамата премиери на “четири очи” и пленарни разговори между официалните делегации.

Акцент по време на разговорите ще бъде предстоящото подписване на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС на 25 април в Люксембург.

В рамките на посещението България и Румъния ще подпишат и Съвместна декларация за по-нататъшното развитие и задълбочаване на двустранните отношения. Тя беше одобрена на последното заседание на правителството.
В Декларацията се заявява политическата воля на двете страни за по-нататъшно развитие и задълбочаване на двустранните отношения в интерес на стабилността, мира и сигурността в региона.
С нея двете страни поемат задължението да съобразяват действията си с европейските критерии още преди приемането им за пълноправни членове на Европейския съюз.
Документът има и практически смисъл, тъй като в него правителствата на България и Румъния дават съгласието си, до пълноправното членство на своите страни в ЕС да третират взаимно своите граждани по същия начин, както и гражданите на страните членки.

В рамките на посещението си у нас, министър-председателят на Румъния Калин Попеску Търичану ще има срещи с председателя на Народното събрание Борислав Великов и с президента Георги Първанов.