Димитър Цонев С не повече от 15 милиона лева ще бъде намалена субсидията по програмата “От социални помощи към осигуряване на заетост” през тази година.
Това съобщи пред “Дарик радио” правителственият говорител Димитър Цонев.

По думите му през миналата година субсидията е възлизала на около 150 милиона лева, а през тази тя ще бъде около 135 милиона.

Запитан за коментар на информацията, публикувана днес, че предстои уволнение на министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски, Димитър Цонев коментира:
“Мисля, че този хипотеза и тези предположения доста отдавна - от време на време - се публикуват в публичното пространство, така че за мен това не е сензация”. Всеки един вестник, особено в началото на годината, се опитва с подобни заглавия да качи тиража си, заяви Цонев.

От своя страна столичният кмет Софиянски заяви, цитиран от Дарик радио, че ползите за общините от програмата “От социални помощи към осигуряване на заетост” са били големи.
Не разбирам защо се намаляват средствата, макар София да не бе много ангажирана в нея заради ниската безработица в града, коментира Софиянски от Москва, където е за новогодишните празници.

Запитан дали този програма може да продължи да бъде финансирана от общините на местно ниво, столичният кмет посочи, че ако се промени системата на финансиране, тоест, ако на общините се остави по-голям дял от данък “Общ доход”, е логично тя да бъде развита.

По повод редуцирането на субсидиите по въпросната програма ръководството на Национално сдружение на общините свиква днес извънредна пресконференция.