Като напълно логична и справедлива, предвид участието на България в ръководената от САЩ коалиция, е определил при срещата си с българската делегация конгресменът Дъг Бирайтър възможността България да участва в следвоенното възстановяване на Ирак, съобщиха от пресцентъра на НДСВ.

На 9 април 2003 г. българската парламентарна делегация във Вашингтон, водена от Гергана Грънчарова, народен представител от НДСВ и председател на Групата за приятелство между България и САЩ, проведе серия от срещи в двете камари на американския Конгрес. Посещението се осъществява по покана на председателя на Групата за приятелство с България в Конгреса на САЩ конгресмен Джо Уилсън.

На срещата с конгресмена и председател на подкомитета за Европа към Комисията за международни отношения и на Парламентарната Асамблея на НАТО Дъг Бирайтър са били обменени също становища по предстоящата ратификация в Сената на членството на България в НАТО, ролята и бъдещето на Алианса, следвоенното възстановяване на Ирак, както и възходящото развитие на партньорството между България и САЩ.

Двете страни са обсъдили въпроса за участието на български фирми като подизпълнители на американски компании в следвоенното възстановяване на Ирак.

Дъг Бирайтър е изразил увереност, че Сенатът ще ратифицира присъединяването на поканените в Прага седем държави- кандидати, сред които е и България.

Българската делегация е информирала конгресмена за хода на реформите, свързани с членството на страната ни в Северноатлантическия пакт, по-специално в областта на реформата на съдебната система и борбата с корупцията.

Конгресменът Бирайтър е изразил готовност да съдейства за засилване на сътрудничеството между България и САЩ в тези области.