долари Над 20 хиляди фалшиви щатски долара, произведени в България, са били хванати в САЩ през последната седмица. Това съобщиха служителите на “Сикрет сървис” на днешната среща с главния секретар на МВР генерал Бойко Борисов.

Фалшификатите били засечени в Ню Йорк, Маями, Чикаго и Лос Анжелис.

Според американските експерти доларите са предназначени за търговски обекти, не за банки, където се разпознават лесно.

За първи път фалшива щатска валута, произведена в България, се появи в САЩ през 1997 година, каза специален агент Антъни Чапа. Благодарение на сътрудничеството с българските власти количеството на фалшификатите, които се разпространяват, бе намалено, а случаите на задържана валута се разследват, допълни той.

Антъни Чапа и двамата му колеги, ръководители на представителства на Сикрет сървис за Европа и Азия определиха посещението си в България като историческо и изказаха благодарност на МВР и на Бойко Борисов.

Вчера те са посетили групата за борба с организираната престъпност във финансовата сфера и са се срещнали с министър-председателя Симеон Сакскобургготски.

Според служителите на Сикрет сървис България е една от страните с най-добрите полицейски и правоохранителни общности.

Намереното през изминалата седмица количество фалшиви долари е изключително малко в сравнение с разкритите миналата година фалшиви пари, което означава, че сътрудничеството с българските полицейски служби дава резултат, отбеляза агент Чапа.