Пламен ПанайотовТеми, свързани с напредъка на България са обсъдили председателят на Парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов и председателят на Комисията по мониторинг на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Жозет Торийо.

Изтъкнахме много добрите резултати от българския политико-етнически модел на управление, каза след срещата Панайотов. По време на разговора е било подчертано, че България има действащи промени в Закона за съдебната власт. Според Панайотов, промените целят по-ефективно производство, съкращавене на сроковете на процедурите, защита на правата на гражданите, и решаването на проблемите на корупцията.

На срещата са били разисквани и проблемите на ромското малцинство. Според българския депутат, тези проблеми са не толкова на политическо ниво, а са въпрос на манталитет и социална реализация. Панайотов презна, че в това отношение България има какво да направи.

Забележките от страна на Комисията по мониторинг на ПАСЕ са били свързани с проблемите на ромското малцинство и с проблема на лицензиране на регионалните медии, което трябва да е съобразено с европейските стандарти. Председателят на комисията Жозет Торийо е изтъкнала, че стандартите за лицензиране на националните ни медии не се различават от тези на регионалните.

Управляващото мнозинство ще запази стремежа си за балансираност и равнопоставеност относно възможностите за излизането на медиите на пазара, подчерта Пламен Панайотов.