тристранка В 10.00 часа във Видин министърът на външните работи Соломон Паси, кметът на общината Иван Ценов и областният управител Мартин Дончев посрещнаха външните министри на Югославия и Румъния Горан Свиланович и Мирча Джеоана.

Тримата външни министри бяха посрещнати с хляб и сол и кметът на Видин им връчи три резбовани ключа от чемширово дърво, като знак за това, че Видин е отворен за добри намерения и инициативи.

След разговора “на 6 очи”, продължил два пъти повече от предвиденото време, в пленарното заседание участваха делегациите от трите страни, посланици, депутати и кметовете на трите погранични района.

В съвместно изявление тримата външни министри се съгласиха да предложат на своите правителства създаването на всеобхватна програма за трасгранично сътрудничество и препоръчаха създаването на Тристранен съвет за периодично обсъждане на проблемите на сътрудничеството.

Предвид напредналия етап на преговорите за европейска интеграция на техните страни и очакваната покана за присъединяване към НАТО на срещата на върха в Прага през ноември, министрите на България и Румъния заявиха своята подкрепа за усилията на Югославия да започне преговори за подписване на споразумение за стабилизация и асоцииране с Европейския съюз и желанието й да се присъедини към партньорство за мир.