България - Германия Български фирми и предприятия от Северен Рейн Вестфалия са договорили сътрудничество в преработката на селскостопански продукти и в машиностроенето. Това съобщи министърът на икономиката на средния бизнес, енргетиката и транспорта на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Ернст Шванхолд след среща с министъра ни на икономиката Николай Василев.

Фирмите от германската провинция се интересуват и от съвместни проекти в инфраструктурата и търговията, съобщи още Шванхолд.

Германският министър и Николай Василев подписаха декларация за сътрудничество между двете ведомства.

Двете страни ще създадът смесена икономическа комисия, която ще съдейства за развитието на инвестиционния процес сътрудничеството в промишлеността, търговията и услугите. Германската провинция ще ни помогне при изграждането на логистични центрове, пътни отсечки по трансевропейските коридори, в ж.п. транспорта и в строителството, както и в сертифицирането на екопродукти.

Вчера гостът откри българско-германска контактна бизнесборса. Шванхолд е у нас начело на бизнесделегация от над 50 фирми от германската провинция.

Министър Василев получи покана да посети Северен Рейн-Вестфалия. В рамките на визитата се очаква да бъдат обсъдени проекти от енергетиката.