Първанов - СимеонПрезидентът Георги Първанов и премиерът Симеон Сакскобургготски се бавят с обявяването на своите позиции по въпроса за подкрепа от България за САЩ при евентуален удар срещу Ирак. От СДС настояват правителството да извоюва конкретни гаранции за защита на националната ни сигурност при подкрепата на евентуални военни действия от страна на САЩ. Това стана ясно след заседанието на Националния изпълнителен съвет на СДС.

Заместник-председателят на синята партия Владимир Кисьов бе категоричен, че правителството се бави с договорянето на гаранции за националната сигурност на България. СДС ще обяви своята официална позиция относно подкрепата на България във войната срещу Ирак чак, когато изпълнителната власт заяви своята. Според сините, Ирак не оказва достатъчно съдействие на оръжейните инспектори и има основателни съмнения относно техния достъп до информация.

Според СДС, управляващите се бавят и с дебатите между политическите сили за различните варианти за развоя на събитията в Ирак и за начина, по който ще реагира нашата страна.

Кисьов припомни, че по време на косовската криза гаранциите за България бяха договорени чрез размяна на ноти между страната ни и НАТО. Сега не сме информирани да има подобно нещо, каза още Владимир Кисьов и подчерта, че е необходимо между България и алианса да бъде подписан специален договор.

Той подчерта, че дясната опозиция очаква, първо в съответните парламентарните комисии, а после и в закрито заседание на Народното събрание, да бъде обсъдена позицията на България при евентуални военни удари срещу Ирак.

По думите на Кисьов, вчера министър-председателят за първи път е изразил позиция на България за Ирак, но тя не е била достатъчно ясна.

На днешното заседание на синьото ръководство са били обсъдени и подготовката на партията за местните избори и начина за структуриране на предизборните щабове по общини. Окончателна яснота за това кои ще са кандидатите на СДС за кметове в София, Пловдив и Варна, ще има най-късно през месец май, каза Кисьов. По думите му кметът Стефан Софиянски управлява столицата много долбре и това е видно за всички.