Парламентарната група на СДС ще попита в Народното събрание министър Богоев да обясни как и защо без консултации със специалисти е взето правителственото решение за структурни промени в здравеопазването и ще поиска отмяна на постановлението от 29 декември 2004 г. в частта му за сливане на Националния център по хигиена, медицинска екология и хранене с Националния център по обществено здраве и в ново юридическо лице.

Това заяви пред журналисти депутатът от синята партия, член на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Николай Николов.

Опит за такова обединяване вече е правен през 1994 г. и той недвусмислено доказа своята неефективност, обясни главният секретар на СДС д-р Ваньо Шарков.
Той упрекна правителството в опит за заграбване на имуществото на Центъра по хигиена, медицинска екология и хранене и каза, че чрез това обединение, извършено в тайна от специалистите, по еднолична воля на няколко души в Министерския съвет, висококвалифицирани професионалисти ще бъдат превърнати в послушни чиновници.

Досегашният директор на Националния център по хигиена, медицинска екология и хранене доц. Николай Ризов посочи, че, центърът е търсен и оценяван именно заради своя профил. Както се вижда от задачите на двата центъра, те не се дублират, нямат допирни точки. Такова е мнението на експертите.

Националният център по хигиена, медицинска екология и хранене е бил единственият в страната сертифициран институт за контрол върху изнасяни от България за Русия храни, напитки и козметика. С тайно извършеното обединение и смяната на името на Центъра е загубен този сертификат. Така се нанасят непоправими вреди върху българските производители, които сега няма да могат да изнасят продукцията си за руските пазари в продължение на най-малко 6 месеца, предаде пресцентърът на СДС.