СДС – Варна е водеща политическа сила в морския град, похвали се днес областният председател на сините д-р Янко Станев. Той обаче не посочи по чии проучвания, синята партия, която наскоро изгуби мнозинството в Общинския съвет, е първа сила в града.

Не на същото мнение е кметът на Варна Кирил Йорданов, който неотдавна изнесе данни от социологическо проучване на “Галъп”, според които неговият рейтинг е най-висок, а на синия Севастиянов, който беше председател на Областен съвет най-нисък. Данните сочеха още, че около 40 % от сините симпатизанти, харесват управлението на кмета, който бе издигнат като независим кандидат, но подкрепен от БСП.

Областният председател на СДС- Варна е силно притеснен от факта, че над 50 % от варненци декларират, че не желаят да гласуват и то една година преди местните избори. Според Станев това се дължи на факта, че институциите са изгубили своя авторитет. Причината не е СДС, защото сме в опозиция, коментира още синият местен лидер, цитиран от Днес+.

Смятам, че може да има една кандидатура за кмет на десните политически сили, каза още Станев. Според него е възможна и коалиция с НДСВ, стига те да докажат, че са дясна партия. Радикалите, Янко Станев ги коментира, като тихата стъпка, които “от една страна се целуват с БСП, а от друга викат, че са дясна партия”.

Варненци имат нагласа за мажоритарни избори, затова се въртят много имена, смята още Янко Станев. Както винаги обаче, той отказа да съобщи конкретни имена.

Янко Станев посочи още, че вчерашните дебати за АЕЦ, са доказателство, че започва реабилитация на политиката на СДС.