Националният съвет на СДС b>даде мандат на НИС на партията да проведе преговори и да постигне споразумение за начина на явяване на предстоящите парламентарни избори, включително и с обща листа.

Това стана на заседанието на съвета в Пловдив и бе прието със 103 гласа “за”, 1 “против” и 1 “въздържал се”.

Въз основа на този мандат преговори ще се проведат с партиите-членки на Европейската народна партия, партиите-участнички в процеса “10 ноември” и с други десни и дясноцентристки партии и организации, които споделят общите ни принципи и програмни приоритети и не участват в днешното управление на страната.
Припомняме, че от предишни изявления на ръководството на СДС стана ясно, че приоритет в тези преговори ще имат БСНС-Народен съюз и Демократическата партия.

Евентуалното споразумение подлежи на утвърждаване от Националния съвет на СДС.

На днешния форум в Пловдив бе приет и реда за издигане кандидатурите за водачи на листи за парламентарните избори, както и на кандидати за включване в самите листи.

Националният съвет реши 15 април да е окончателният срок, в който водачите на листи ще бъдат одобрени.

Самите изборни листи трябва да са комплектовани до 10 май, като тогава те ще бъдат гласувани от Националния съвет ан блок - по отделно за всеки избирателен район.

Действащите кметове и председатели на Общински съвети могат да се кандидатират за народни представители, само след изрична санкция на постоянната комисия по подготовка и издигане на кандидати за месни и парламентарни избори, НИС на СДС и НС на СДС.
В случай на сключване на предизборна коалиция, тези правила се прилагат на базата на споразумението, реши още Националният съвет на СДС.