Над 40 регионални и национални музеи и няколко галерии от цяла България се представят в първия по рода си "Салон на музеите". Инициативата е на Националния дворец на културата, а проектът е част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Това е едно ключово събитие, което е посветено не само на Българското председателство на Съвета на Европа (ЕС), но и на Европейската година на културното наследство. С тези думи зам.-министър на културата Амелия Гешева откри официалната церемония по отваряне на първия за тази година "Салон на музеите" в НДК.

Тя благодари на всички ръководни фактори за инициативата на културната институция и сподели, че се надява догодина вторият "Салон на музеите" да събере още повече хора.

Гешева открои, че в "Салона на музеите" могат да се разгледат абсолютно всички музеи от цялата страна, обединили под един покрив цялото културно наследство на България. Тя уточни, че салонът ще е отворен в рамките на Българското европредседателство на Съвета на ЕС, с което това е начин да покажем културното ни наследство на всички гости.

"Това е мисия, усилие и труд на всички българи", завърши Гешева.

Според председателя на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков НДК е естественото място да се открие "Салон на музеите". Велков допълни, че неговата мисия е да представя българската история, култура и традиции по най-добрия и организационен начин.

Той заяви своята идея, че с такива подобни културни прояви НДК трябва да се превърне в едно общо културно и организационно място.

В "Салона на музеите" могат да се видят още макет на космат мамут в реални размери, част от Регионалния исторически музеи, както и макет на форума - най-голямата сладководна риба в света и макет на Плаващата воденица от колекцията на музея в Тутракан, които са част от колекцията на музея в Тутракан.

Специално място в експозицията заема и уникалния археологически резерват Сборяново, чиито обекти са разположени сред живописни карстови образувания и редки растения.

В музея могат да се видят още редица златни и сребърни накити, предоставени от Историческия музей.

В "Салона на музеите" ще участват над 50 представители на културните институции, като днес участие взеха Етнографския музей, Историческия, Археологическия, Природонаучния, Музей Земята и хората, Регионален исторически музей - Перник, Исторически музей - Карлово, Етнографски музей - Тутракан, Къща-музей Иван Вазов и Исторически музей - Правец и други.

Сред другите участници в събитието, бяха още организаторът на проекта Ивелина Кючукова, директор на НДК Ангел Митев и председателят на Съвета на директорите Борислав Велков.

Софиянци и гости на столицата ще могат да разгледат експозициите на "Салон на музеите" от 3 до 5 март с вход свободен, като влизането и излизането от сградата ще става през вход А4.