вирусът на СПИН“Превенция и лечение на ХИВ/СПИН/ППБ, интегриране на превенцията на ХИВ/ППБ в първичната здравна помощ и заведенията по репродуктивно здраве” е темата на тридневния семинар, който започва днес в столичния хотел “Плиска”.

Форумът се спонсорира от Световната здравна организация. В него ще участват по двама акушер-гинеколози от десет общини в страната – Пловдив, Бургас, Варна, Плевен, Шумен, Търговище, Ст. Загора, Габрово, Благоевград и Казанлък, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Лектори ще бъдат преподаватели от Националния център по заразни и паразитни болести, Катедрата по дермато-венерология, МУ-София, Инфекциозна болница – София, ВВМИ, НЦН и други експерти.

Целта на семинара е да се запознаят акушер-гинеколозите от доболничната и болнична помощ със специфичните проблеми на превенцията и контрола на ХИВ/СПИН и полово предаваните болести; епидемиологичните данни за разпространението на ХИВ по света и у нас; диагностичните методи на изследване на ХИВ/СПИН/ППБ; принципите на преди и следтестовото консултиране.