Изпълнителният директор на "Топлофикация София" ЕАД инж. Александър Александров се оттегля от поста.

Причината - не иска да бъде повод и обект на политически спекулации и манипулативни внушения, които уронват авторитета му и целят да поставят под съмнение професионалната му експертиза и етика.

Това заявява самият Александров в позиция до медиите.

Борис Бонев разкри семейни далавери в Топлофикация София
Обновена

Борис Бонев разкри семейни далавери в Топлофикация София

ПП-ДБ-СС искат оттегляне на съдията по делото за движението по Патриарха

Във връзка с разпространената в последните дни информация относно управлението на топлофикационното дружество инж. Александров припомня и следните факти, които предоставяме без редакторска намеса:

  • В периода на моето управление, с безвъзмездното финансиране от Агенцията за търговия и развитие на САЩ, възлизащо на близо $1 млн. по договор сключен със Столична Община бе изработен план за оздравяване и модернизация на "Топлофикация София" ЕАД, изпълняван от консултанта "Black and Veatch", с подкрепата на Green Energy Advisors LLC и Marathon Capital LLC. Той включва, както техническа, оперативна и финансова стабилизация, така и модернизация на мощностите и мрежата, като в същото време бе изцяло съобразен със "зелената сделка" в ЕС. По-късно той стана основа на изработената от нас "Цялостна стратегия за модернизация и екологична трансформация на "Топлофикация София" ЕАД". На основание тези проекти Дружеството кандидатства пред Министерство на Енергетиката за финансиране от Модернизационния фонд, като междувременно бе осигурено и финансиране за изпълнение на плана изработен от американските консултанти.
  • През последните 5 години "Топлофикация София" ЕАД направи няколко големи стъпки в посока дигитализиране на процеси, които я приближиха до модерните ютилити компании в сектора. Водени от визията за Смарт Топлофикационна система, като неизменна част от концепцията за умните градове внедрихме Система за мониторинг и управление (SCADA) на абонатните станции. Към момента "Топлофикация София" ЕАД разполага с термо-хидравличен модел, който е разработен с компютърна симулационна среда Termis v.7 - водещ в световен мащаб софтуер за моделиране на топлофикационни мрежи.
  • Работихме успешно по внедряване на съвременна автоматизирана платформа за термо-хидравлично моделиране, мониторинг и управление на топлопреносната мрежа.
  • Завършихме и продължаваме да надграждаме внедряването на САП в процесите на Дружеството.
  • Разработихме нов потребителски сайт с клиентски портал, предлагащ голям брой електронни услуги с цел повишаване на клиентската ни удовлетвореност.
  • През последните пет години усилията ни бяха възнаградени с устойчива тенденция за нарастване броя на нашите клиенти, като те се увеличиха с 15 094 или +3,4% . За същия период към топлопреносната мрежа са присъединени 585 нови сгради и в резултат на това трасето бе увеличено с над 24 км.
  • Справяхме с предизвикателството да работим и поддържаме топлопреносна мрежа, изградена в средата на миналия век, без да имаме достатъчна ликвидност за необходимите инвестиционни и ремонтни дейности. И въпреки тези затруднения, в това време започна подготовката и бе възложена най-мащабната в историята на Дружеството реконструкция на магистрални топлопроводи.

За всичко това инж. Александър Александров благодари за всеотдайността и професионализма на екипа, с който са работили заедно.

"Топлофикация София" пропуснала възможност да спести 200 млн. лв. разходи

"Топлофикация София" пропуснала възможност да спести 200 млн. лв. разходи

От квотите си за въглеродни емисии през последните шест години