номинация Писателят и ректор на Алма Матер професор Боян Биолчев представи шестимата номинирани автори, участващи с ръкописи в Петия литературен конкурс за нов български роман “Развитие”. Това са романите: “Стълба към небето” на Петър Велинов, “Смъртта е за предпочитане” на Христо Карастоянов, “Умерено нежно” на Галин Никифоров, “Белият слон” на Димитър Бочев, “Лабиринтът към Монтевидео” на Коста Радев и “Снежни човеци” на Петър Чухов.

Проф. Биолчев отбеляза, че е доволен от прочетеното и членовете на журито са получили една сравнително свежа представа за българската литература и за това, което в момента се прави в България, както и за това какво е правено, тъй като по текстовете на някои от романите е очевидно, че не са писани сега.

По думите му работата на журито е била полезна за членовете му, но най-вече е полезна за съществуването на българската литература. В този контекст Боян Биолчев благодари на организаторите на конкурса в лицето на главния мениджър на корпорация “Развитие” Александър Александров.

Добре е за българския език, за езиковото национално съзнание да се създават такива “взривни натрупвания на художествени текстове”, подчерта Боян Биолчев.

статуетката, която ще получи носителят на Голямата награда на Относно номинираните ръкописи той отбеляза, че е имало много голямо съвпадение на мненията на членовете на журито и изобщо не е имало конфликтни състояния при даването на оценката. Така че под имената и произведенията на номинираните стои стабилното мнение на цялото жури, каза още проф. Биолчев.

Писателят Георги Господинов, който е печелил конкурса “Развитие” с “Естествен роман”, а сега самият е член на журито, също благодари за инициативата на Корпорация “Развитие” и справедливо отбеляза, че конкурсът е безпрецедентен за България.

Смисълът на този конкурс е не само да отдели първите два или три романа, но и авторите на романи в България да получат усещането за мотивация за това, че техният труд си заслужава и че техните ръкописи могат да бъдат прочетени, подчерта Господинов.

Той съобщи, че е бил необходим втори кръг за оценяване на книгите, тъй като първоначално са селектирани 11 творби от 46-те изпратени до конкурса произведения. При втория прочит на заделените творби журито единодушно е номинирало шест от романите.

Георги Господинов посочи основните черти на получените ръкописи – добро ниво на професионализъм, разнообразие в тематиката, както и разнообразие в начина, по който се подхожда към определената тема. Той отбеляза и това, че всички членове на журито са отчели една характерна за голяма част от ръкописите слабост – неумението да се разкаже една история от началото до края й.

От своя страна деканът на Факултета по Славянски филологии професор Валери Стефанов изтъкна важността на това какви са членовете на журито в подобни конкурси, защото те са съобществото, на което се доверяват творците и което може да помогне за съществуването на българска литература.

Като коментира, че на европейския книжен пазар български книги не присъстват, но балкански все пак има, проф. Стефанов допълни, че конкурси като този на “Развитие” спомагат българската книга да бъде четена от европейците, които, за разлика от нас, българите, все още четат.

Припомняме, че журито ще присъди Голяма награда на “Развитие” в размер на 1000 евро и публикуване на романа и Специална награда от 500 евро и публикуване на романа.

Председателят на журито проф. Ивайло Знеполски, заедно с проф. Боян Биолчев, проф. Валери Стефанов и писателите Георги Господинов и Алек Попов прочетоха 18 хиляди страници от 46 ръкописа, изпратени за участие в конкурса.

Амбиция на създателите на Литературния конкурс “Развитие” е той да се превърне в институция и младите автори традиционно да участват с творбите си още преди да са потърсили издателство за публикуването им.

В началото на обявяването на номинираните текстове, бе почетена паметта на Блага Димитрова, която бе почетен член на сегашното жури и е участвала като постоянен член в журитата на всички предишни издания на конкурса.

Блага Димитрова казваше страхотни думи за нас, за това, че ние подпомагаме творците и смяташе, също като нас, че българският бизнес трябва много повече да подкрепя българските писатели и българската култура, каза в словото си главният мениджър на корпорация “Развитие” Александър Александров.