Щерев Според политическия съвет на НДСВ основната политическа отговорност за резултатите от кампанията и изборите ще носят местните депутати, областните и общински координатори на движението, които ще бъдат санкционирани при явен неуспех.

Ако се получи провал в Стара Загора, аз съм готов да напусна всички постове, които заемам и да се оттегля дори от Народното събрание, ако бъда призован, обясни Щерев, който е старозагорски депутат.

Една трета от бъдещите кметове ще бъдат нови фигури, избрани мажоритарно. Това прогнозира председателят на парламентарната група на НДСВ Станимир Илчев. От НДСВ декларираха, че дават свобода на местните структури, които преговарят за широки коалиции на предстоящите местни избори.

ИлчевОт хората, които сега номинираме, ще зависят проектите за общините в годините преди и след получаването на пълноправно членство в Европейския съюз, заявиха от НДСВ в рамките на семинара в Боровец. Все още бъдещите кметове се приемат като аналог или второ допълнено издание на досегашните. Но смятам, че една трета от новите ще бъдат нови фигури или утвърдени стари, но готови да водят нова политика, коментира Илчев.

Той обясни, че досега НДСВ не е санкционирало нито един опит да се търси широка коалиция по места, като не изключи възможността в това да се водят разговори с настоящи кметове, които като независими са били подкрепени от БСП.

За издигнатите вече кандидати на левицата Илчев каза “Нямаме намерение да се качваме на тръгнали вече влакове”.