Председателят на парламента Огнян Герджиков отстрани от пленарното заседание Анастасия Мозер, Росица Тоткова и Йордан Нихризов. Всички депутати от ОДС, които присъстваха, напуснаха заседанието.

Изгонените внесоха в пленарната зала знамена на синдикалните организации КНСБ и КТ “Подкрепа”. Преди това Герджиков изиска знамената на синдикатите да бъдат изнесени от пленарна зала.

По-рано председателстващият заседанието Асен Агов отказа да бъде подложено на гласуване предложението на Снежана Гроздилова от НДСВ да се гласува премахване на знамената и символите на синдикатите, които се намират на банките на депутатите от ОДС.

В пленарна зала остана само Кина Андреева, която отправи въпрос към министъра на труда и социалната политика Христина Христова.

По-късно проф. Герджиков заяви, че е недопустимо в пленарната зала на Народното събрание да се внасят подобни символи. По думите му в залата може да има знамена само на Република България, ЕС и на страни, чиито държавни ръководители на посещение у нас.

СИНДИКАЛНАТА РЕАКЦИЯ
••Изтеклата днес в медиите информация за опита на няколко депутати да пренесат реалните проблеми на хората в пленарна зала (което е нормално след проведения вчера Национален митинг-шествие на 17 000 български работници и служители), и твърде хистеричното поведение на някои, ни убеждава категорично, че мнозинството в българския парламент не представлява гражданското общество.
Че опитът да се фокусира вниманието на народните избраници върху дневния ред на обществото среща омерзително противодействие и налагане на санкции.
Това не е добър знак нито за Народното събрание, нито за гражданското общество. Прави чест на инакомислещите български парламентаристи, че са отворени за гласа на това гражданско общество. Другите ще бъдат санкционирани, когато му дойде времето.
Жалка, парадоксална и комична е демонстрираната яростна непоносимост срещу символите на двата синдиката в България, зад която прозира страх.••