Иззад поредицата от скандали в политическото пространство напоследък ние прозираме стратегическа цел, която има малко общо с местните избори и нищо общо с желанието на повечето граждани България да стане просперираща и стабилна европейска държава.
Свидетели сме на опит за преструктуриране на дясното пространство, което да стане едно удобно за управляващите в момента “дясно” с един удобен лидер.

Това се казва в изявление на съюза “Гергьовден – БЗНС-Народен съюз – Демократическа партия”, направено във връзка “със скандалните теми от последните дни”.

Скандалът с фондация “Демокрация” хвърля съмнение върху мястото на СДС като един от основните фактори в българската политика. Дискредитира и идеята ОДС, за която гласуваха милиони българи през 1997 година и част от която сме и ние, смятат от съюза.
Скандалът, според тях, улеснява Стефан Софиянски да привлече изплъзващите му се сини гласове и да предяви претенции към мястото на ОДС. Идея и място, които той предаде неведнъж и залагаше всеки ден на масата в ресторант “Крим”.

Скандалът отклонява вниманието от друг един скандал, в който наравно участват царят-премиер, БСП и техният Бригадир.
Скандалът най-сетне е дъвката, която подхвърлят на гражданите, за да се улисват и да не задават въпроси за царските обещания, заявяват от “Гергьовден – БЗНС-Народен съюз – Демократическа партия”.

В същото време е явна последователността да се дискредитират усилията на България за присъединяване към НАТО, като зад паравана на декларирания консенсус се засилват конкретните действия, които ни правят подозрителни в очите на нашите съюзници от Пакта.
Проваленото в последния момент назначение на Бригадир Аспарухов за премиерски съветник е само малък детайл от този процес. Отново се поставя въпросът за достъпа до класифицирана информация и до защитата на българския интерес.

Преди скандалът “Аспарухов” беше “Терем”. След него – повторното завъртане на името Чорни, после – “Бета”-Червен Бряг, шпионският скандал в Берлин, а от вчера и свидетелствата на шефа на комисията по досиетата за манипулирано огласяване на бившите сътрудници на ДС в законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

Изявление акцентира и на опита да се дискредитира гражданското общество. Управляващият “двор” може да бъде силен само ако гражданското общество и неговите организации са слаби. Скандалът с фондация “Демокрация” ни връща обратно в началото на 90-те години, когато “фондация” беше само мръсна дума, прикриваща неяснотите около партийното финансиране.