Великобритания затвори посолството си в България от съображения за сигурност, седмица след самоубийствените атаки срещу британски обекти в Турция, при които загинаха повече от 30 души.

Говорител на британското външно министерство заяви, че посолството в София ще остане затворено за 24 часа. То ще бъде затворено за един ден, а ние ще оценим ситуацията през деня. Взимаме тези предпазни мерки като резултат на получена информация, допълни той.

Последно
Британският съвет във Варна е затворен днес. Сградата не се охранява видимо от полицията. Междувременно посолството на Великобритания в София започна нормална работа, след 10-часова проверка.
В момента охраната на британската мисия в София наброява 20 души. Това е в рамките на превантивните марки за сигурност, каза пред “Дарик радио” директорът на националната полиция генерал Васил Василев, който е пред посолството. Според него всичко е спокойно, не трябва да се драматизира ситуацията, подчерта той.

Ген. Василев е тръгнал на оглед из посолствата в столицата. Той не потвърди информацията, че вчера е получен сигнал и в американското посолство, което също е било затворено за 24 часа.
Такива сигнали получаваме постоянно, всичките ги проверяваме и те са фалшиви, каза генералът, като повтори думите на министър Петканов, който вчера каза, че спецслужбите проверяват сигналите, които се оказват фалшиви.

Малко преди 10.30 часа е постъпил сигнал за поставено взривно устройство на ул. "Будапеща", в района на британското посолство. След проверка на служители от Национална служба "Жандармерия" е установено, че сигналът е бил фалшив.

Всичко е спокойно, не трябва да се драматизира ситуацията
--ген. Васил Василев
Няма сигнали за терористични заплахи към посолството на Великобритания или към други чужди представителства на територията на България, заяви пред БТВ изпълняващият длъжността директор на Националната разузнавателна служба полк. Кирчо Киров.
Това е нормална предохранителна мярка, от която може да се съди за високата класа на нашите колеги от английските специални служби, каза още той.

Преди началото на правителственото заседание вътрешният министър Петканов заяви, че вероятно англичаните взимат превантивни мерки, МВР няма опасения. Той обясни, че спецслужбите ще потърсят информация от Лондон какви точно са заплахите. Всичко необходимо е направено, включително и за британското посолство, категоричен бе вътрешният министър.

От своя страна министърът на външните работи Соломон Паси посочи, че сигналът за британското посолство не е получен по дипломатически път и затова информация за случилото се трябва да се иска от специалните служби. След терористичните атаки в Истанбул всички държави в региона проявяват съвсем обяснима чувствителност за всякакви сигнали и имаме склонност да реагираме дори преди те да са проверени, изтъкна още той.