Европейската комисия ще реши дали да размрази плащанията по програма ФАР след 15 април.

Това съобщи говорителката на комисията Кристина Наги, цитирана от БНР, след като вчера са били получени отговорите, поискани от България с краен срок 31 март.

В ЕК започват анализ на документите, изпратени от българска страна вчера.

Те са в отговор на писмото, с което на 28 февруари директорът на Дирекция "Разширяване" Майкъл Лий спря плащанията, подчертавайки 25 различни слабости в управлението и контрола на парите по ФАР.

Припомняме, в края на февруари с писмо от Генерална дирекция „Разширяване" на Европейската комисия стана ясно, че се иска временно спиране на плащанията по ФАР.

Докато тук се оценяват описаните в българския отговор оздравителни мерки, в България паралелно ще се провеждат одитни мисии. Те ще обхващат и системата за контрол и управление на средствата и отделни проекти по ФАР, уточни Наги.

Тя добави, че резултатите от одитите трябва да бъдат факт до средата на април, след което на базата на тях ЕК ще вземе решение и ще го съобщи на българските власти незабавно.

Дотогава се отказва коментар за подадени у нас оставки или за други действия, предприети във връзка с парите по програма ФАР, каза още тя.

Припомняме, по-рано днес държавният съкровищник в МФ Гергана Беремска и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Димчо Михалевски подадоха молби за освобождаване от заеманите от тях постове на ръководители на Програма ФАР на изпълнителните агенции съответно към МФ и МРРБ.