Българският посланик в Словакия Огнян Гърков е реагирал остро на разгласеното съобщение, че премиерът Роберт Фицо е нарекъл престъпници българските медицински сестри, арестувани в Либия.

Словашкият министър-председател заяви за словашкото национално радио, че е предал писмо на Кадафи лично от словашкия президент, чийто предмет на обсъждане е освен положението на жертвите, заразени с вируса на СПИН, така и каузата на "престъпниците", изправени пред либийския съд.

Това съобщи БНР като се позовава на чешка медия. Твърдениет се появи и в някои словашки електронни медии.

Гърков заявил, че просто не вярва, че Фицо е нарекъл българските сестри и палестинския лекар "престъпници".
Казвам това като посланик на България, но и като гражданин, отбелязал Гърков.

Дипломатът допълнил, че вярва в помощта на САЩ и на ЕС, включително и на Словакия.
Накрая изтъкнал своето убеждение, че в тази кауза правителството на Словакия ще подкрепи България.

Българското МВнР е поискало официална информация за думите на словашкия премиер. Посланикът ни в Словакия информира, че работи върху точния превод на изказването му. Тълкува се думата, която на словашки има както "престъпник" може да означава и "обвиняем".

 Словашкият премиер Роберт Фицо е на официално посещение в Либия. Той беше приет от либийския държавен глава Муамар Кадафи, информира агенция Джана.

Фицо е поздравил Кадафи за усилията му за насърчаването на мира и за разрешаването на конфликтите в Африка.

Той е информирал либийския лидер, че Словакия е изтеглила войските си от Ирак и е подчертал, че многонационалните сили в Ирак трябва да бъдат с мандат на ООН.

Министър-председателят на Словакия е заявил, че страната му има интерес за съвместна работа с Либия по въпроси, представени в Съвета за сигурност на ООН и по всички други въпроси, отнесени до международни организации.

Премиерът е изразил възхищението си от развитието на Либия.

Министър-председателят на Словакия и либийският министър по външни връзки и международното сътрудничество са обсъдили случая с либийските деца, жертва на заразяване с вируса на СПИН, както и страданията на тях и техните семейства, в резултат на заразяването им със смъртоносния вирус.

От своя страна словашкият министър-председател е изразил готовността на Словакия да приеме за лечение няколко либийски деца, жертви на заразяването със СПИН и да осигури всички хуманитарни грижи, които биха им помогнали.

Българското Министерство на външните работи заяви, че ще поиска официална информация за думите на словашкия премиер.