Маратон от протести започват днес полицаи, граничари, пожарникари и служители на затворите в страната. Към тях се очаква да се присъединят и военните.
Недоволството е от новите условия за пенсиониране, структурните промени и извънредните дежурства.

Служителите на реда предвиждат 10-дневен протест. Той започва тази вечер пред сградата на МВР, за утре е предвидено шествие, а в неделя протестиращите смятат да разположат палатков лагер пред Народното събрание.

Протестните действия на полицаите са планирани по този начин, тъй като по закон служителите на реда нямат право на ефективни стачни действия.

Недоволството на служителите на реда набра скорост отново след като протестираха през декември месец, след като правителството представи окончателно предложенията си за пенсионна реформа в сектор "Сигурност".

От Синдикалната федерация на служителите в МВР настояват по отношение на пенсионната реформа настояват за един гратисен период от три години.

Социалният министър Ивайло Калфин настоява за въвеждане на пенсионна възраст за полицаите от 52 години и 10 месеца от догодина, която да нарасне плавно до 55 години. Синдикатите, от своя страна, искат таван от 50 години за работилите на терен и 53 години за всички останали служители.

Предлаганият от правителството гратисен период се отнася само за служителите, навършили необходимия 27-годишен стаж през тази година. Те ще могат да се пенсионират по сегашните правила - без оглед на възрастта възраст - до края на 2018-а.

Възможно е днес да се състои извънредно заседание на Съвета за социално партньорство. Протестът на полицаите ще се състои дори и на Съвета на се постигне съгласие, заяви Валентин Попов, председател на синдикалната организация, за БНТ.