За 11-та поредна година бяха отличени достойните българи. Наградата е за обикновените хора, направили необикновени неща, помогнали в нужда на някой друг, изтъкнаха организаторите на инициативата.

Отличителна грамота получи Митко Костадинов, кметски наместник на врачанско село, построил с лични средства пътища в селото. Тихомира Методиева и Иван Клисарски бяха наградени за това, че са се включили в гасенето на пожарите на Витоша.

Отличен бе и пастор Христо Благинов, който печели джакпота от тотото, но използва парите, за да построи два храма, а сега планира да издигне и социален дом за бедни.

Посмъртно бе отличен и Любен Буков, който спасява от взрив хора от село Долна Махала. Самият той обаче умира от тежките изгаряния. Отличителната грамота получи майка му - Мария Букова. „Благодаря ви, че не сте забравили моя син", заяви през сълзи тя.

Награди получиха и журналисти. Отличени бяха Горан Благоев от БНТ за поредицата си за влиянието на ДС в Църквата, Станислава Цалова за инициативата БТВ „Да изчистим  България за един ден", Рада Богданова от Нова ТВ за това, че е отразявала уличните протести.

Отличени бяха и други достойни българи като спасителя Момчил Трандев, както и полицаите от 4-то РПУ във Варна - Йордан Иванов, Венцислав Димитров, Деян Неделчев, Златко Златев и Ивайло Дачев, спасили трима самоубийци от Аспаруховия мост в рамките на 13 часа. Друг техен колега - Николай Гергов от Момчилград получи награда за това, че намира шест килограма златно антично съкровище, което предава на музей.

Награда получи и здравният министър доц. Николай Петров, който прекъсна отпуската си, за да помогне на пострадалите от атентата  в Сарафово. „Благодаря за оценката, тя е изключително задължаваща", коментира той. „Нека обичаме България, тя е наша", посочи той.

Сред достойните българи тази година се нареждат и акушерките от Перник, работили по време на земетресението - Ася Асенова и Марияна Георгиева.

Наградени бяха и учителите от детска градина „Звънче" в столичния квартал „Хаджи Димитър" за това, че са спасили 4-годишната Димана, която колабира и получава гърч. Грамота получи Юзлем Тефикова от село Кестеново заради инициативата й за набиране на средства за закритото читалище в селото.

Награда получиха и десетокласниците - Иван Петков, Кристиян Табаков и Димитър Димитров, лепили плакати на български герои на местата, предназначени за плакати на политически формации за изборите. За  олимпийските си победи бе награден и Йордан Йовчев. Награда получи и 15-годишният Марио Тихомиров, който спаси деца в белоградчишките скали, както и роднините на починалите Христо Стефанов и Петър Тодоров, които спасиха две даващи се деца край плаж Липите.

Големите отличия връчи лично министър-председателят Марин Райков. „С огромно вълнение и смирение пристъпвам тук сред вас", посочи служебният министър-председател. Той изрази дълбокото си уважение към тези, които са рискували живота си заради живота на някой друг. „Живеем във времена, когато се опитвам да ни внушат, че калта е естественото състояние на нещата в обществото", подчерта той.

По думите му се опитват да внушат, че компроматите са естествено състояние и сега важи с пълна сила принципа „Всеки за себе си!".

„Те го опровергаха това", заяви Райков, посочвайки отличените. "Те дават съдържание на думата нация", каза още той.

След събитието служебният премиер не пожела да коментира вчерашната поредни новини около СРС-скандала. „Смятате ли наистина, че сега е моментът да ми говорите за вчерашните скандали, не мога да повярвам", обърна се той към медиите.