Общи екипи ще работят на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Румъния, а административните и митническите процедури ще бъдат облекчени максимално.

Това заяви румънският премиер Калин Попеску-Търичану след срещата си с българския премиер Симеон Сакскобургготски, като уточни, че създаването на тези екипи трябва да стане преди 2007 година и влизането на двете държави в ЕС.

Според Търичану София и Букурещ трябва да влязат в Европейския съюз на 1 януари 2007 година без въпроси, които тегнат от миналото.

Симеон Сакскобургготски обяви, че България подкрепя предложението да бъдат облекчени процедурите за преминаване на общата граница.
Премиерът Търичану направи едно много добро предложение преди пълноправното членство в ЕС да елиминираме някои от малките административни и други трудности, които се срещат в нашите отношения, особено на граничните пунктове, коментира Сакскобургготски.

Румънските и българските полицаи се държат като милиционери и понякога надхвърлят правомощията си, отнасят се към преминаващите като към подчинени, заяви Търичану.
Според него трябва да се наложи друг стил, по-близък до западноевропейския и противоположен на познатия от комунистическите времена.

Двете страни са се договорили да предприемат общи действия пред европейските страни за по-бърза ратификация от тяхна страна на общия договор за присъединяване към ЕС.

По време на разговора Симеон Сакскобургготски е предложил на Румъния помощ за разрешаването на проблема с отвлечените в Ирак трима румънски журналисти.

В отговор на въпрос дали отвличането на тримата румънски журналисти ще повлияе за по-ранното изтегляне на румънския контингент от Ирак, Търичану обясни, че на този етап се въздържа от конкретен коментар, защото към настоящия момент няма и конкретно искане от похитителите.

Търичану обясни, че в Румъния е създаден кризисен щаб, в който влизат представители на президента, правителството, външното министерство и разузнавателните служби и вече са предприети действия за връщането на тримата журналисти живи и здрави.
Тези действия обаче трябва да се по-дискретни, коментира Търичану.

Президентът Георги Първанов разговаря с румънския премиер Калин Попеску Търичану По-късно държавният глава Георги Първанов прие на “Дондуков” 2 министър-председателя на Румъния Калин Попеску Търичану.
По време на разговора бяха обсъдени отношенията между България и Румъния. По общо мнение през последните 15 години те са по-добри от когато и да било.

Президентът Първанов изрази задоволство, че двустранният стокообмен през последната година е нараснал с близо 90%, равнището на инвестициите обаче не удовлетворява. В това отношение би било особено важно да отпаднат някои съществуващи пречки, като таксите на Дунав мост, както и да се облекчи визовият режим за българските бизнесмени, посочи президентът.

Събеседниците се съгласиха, че усилията в двустранните отношения занапред трябва да бъдат насочени главно към развитие на трансграничното сътрудничество и особено към сътрудничеството между регионите от двете страни на река Дунав. Като най-важни в това отношение те определиха съвместните инфраструктурни проекти, за финансирането на които могат да се привличат и инвестиции от ЕС.

Радва ме откритото отношение на българските власти за АЕЦ “Белене”, каза Калин Попеску Търичану и допълни, че Румъния също е заинтересована да развива своята атомна енергетика, привличайки инвестиции за АЕЦ “Черна вода”. Българският президент определи като позитивен факта, че двете страни намират общ език за развитието на ядрената енергетика и са готови да отстояват общи позиции пред европейските партньори.

България и Румъния имат обща визия и отговорност за мира и стабилността в Югоизточна Европа, отбелязаха Калин Попеску Търичану и Георги Първанов.
Двете страни са единни и в готовността си да подпомогнат европейската перспектива на Западните Балкани, да си взаимодействат активно в изграждането на нов образ на целия регион.
В този смисъл българският президент изрази очакване, че Румъния ще бъде представена подобаващо на предстоящата през май във Варна среща на високо равнище за културните коридори в Югоизточна Европа. Форумът по думите на Георги Първанов ще покаже, че за страните от региона общите неща - в миналото и сега - са много повече от тези, които ги разделят.

Президентът Първанов изрази загриженост за съдбата на изчезналите в Ирак румънски журналисти и надежда за благоприятен изход от случая.