До две години автобусният парк на столицата ще бъде подменен с изцяло нови автобуси, съобщи столичният кмет и кандидат за трети мандат Стефан Софиянски, който се срещна днес със служители на Столичната компания за градски транспорт в гараж “Земляне”.

Днес там бяха получени два от новите съчленени автобуси Мерцедес, които ще започнат да се движат по софийските улици от следващата година. До края на годината в София трябва да пристигнат и останалите 48 нови подобни автобуси, които имат екодвигатели, GPS-системи и звукова сигнализация на вратите за незрящите хора.

73 млн. км. минава столичният градски транспорт годишно. В него се возят около 500 млн. пътници, отчете Софиянски.

В столицата ще започне и системното производство на трамваи, съобщи още той. Предстои купуването на 17 нови тролея, но според плановете след построяването на метрото, тролейбусният транспорт ще има само "довеждаща" функция. До 3 години и половина метрото трябва да стигне до “Интерпред”, а ако се намери финансиране и до Младост, каза настоящият градоначалник.

Той съобщи, че вчера е получено потвърждение от Японската банка за международно развитие, която е кредитор на проекта, че вече са определени и утвърдени петте фирми, които ще кандидатстват за изпълнение на строежа на метрото. Фирмите са от Япония, Франция и Турция и през последните седем години са били в първата десятка на класацията на фирми, които изпълняват този тип строителство.