ПОСЛЕДНО: Столичният кмет Стефан Софиянски е издал разпореждане да бъдат извадени всички празни контейнери за отпадъци по улиците на София, съобщи Дарик радио.
50 безработни ще бъдат наети за събирането на изхвърлените около контейнерите отпадъци в над 3 хил. чувала, останали след пролетното почистване на столицата.

Столичната община поема ангажимент да изведе от експлоатация сметището в Суходол по ускорена програма най-късно през октомври 2005г.
Това се казва в декларация, която председателят на Столичния общински съвет ще предложи на заседание на Общинския съвет утре.

Еколози: Сметището е годно за ползване до края на 2005-та. Резултатите от изследванията на въздуха и водите в района на сметището не показват увеличение на пределно допустимите концентрации.
От ХЕИ: Няма голяма опасност от епидемия в София
София потъна в боклук

София

След срещата с представители на протестиращите жители на кв. Суходол в Столичната община председателят на СОС Владимир Кисьов представи декларация от 6 точки, в която се описват ангажиментите на общината към живеещите в Суходол.
В нея е записано, че от месец октомври 2005г. няма да се извозват отпадъци в сметището в квартала.
По главните улици на квартала ще бъде преустановено преминаването на тежкотоварни автомобили до 6 тона.
Приоритетно ще бъдат отпуснати средства за ремонт на инфраструктурата на квартала.

По предложение на столичния кмет Стефан Софиянски в контрола по изпълнение на точките в декларацията ще бъде осъществявана от кризисен щаб, включващ представители на Суходол.

Ако до 12 часа тази вечер камионите с боклук не започнат извозване към Суходол, положението в София ще стане много тежко
-- Вл.Кисьов
Протестиращите в Суходол са повторили днес по време на срещата в общината искането си за незабавно спиране на извозването на отпадъци към сметището.
Все още обаче няма решение за спиране на протестите, тъй като няма разбирателство между протестиращите.
Според Владимир Кисьов ако до 12 часа тази вечер камионите с боклук не започнат извозване към Суходол, положението в София ще стане много тежко.

По-рано стана ясно, че до късно снощи на мястото на протестите бе столичният кмет Стефан Софиянски.
Пред Дарик радио жител на "Суходол" Георги Горанов заяви, че не е била постигнатата никаква договореност със столичния кмет.
Горанов още още, че протестиращите са решени да останат на блокадата до закриването на депото.

Протестиращите в Суходол настояват кметът Стефан Софиянски отново да се срещне с тях и да се водят преговори, докато не се даде ясна позиция от кмета как да се реши проблемът с битовите отпадъци на София. Протестът ще продължи, каза пред БНР Георги Горанов от инициативния комитет на протестиращите.
Най-напред кметът трябваше да поеме ангажимента и процедурата по изпълнението на исканията и след това вече може в рамките на тези преговори да се търси вариант за гратисния период, каза Горанов.
Той посочи, че протестиращите са връчили на кмета Софиянски проектодекларация, като той трябва само са събере експертния съвет в Столична община, да я обсъдят и да се премине към едно решение. От нас нищо не зависи, подчерта представителят на инициативния комитет.

Трябва по някакъв начин да постигнем компромис в сроковете и това ще бъде решението. Няма съмнение, че сметището ще бъде закрито, въпросът е в сроковете, подчерта Софиянски.

Костинброд отказа да поеме боклука на София
Междувременно кметът на Костинброд Красимир Кунчев каза пред Радио "Нова Европа", че е изключено сметището на града да бъде временно използвано от столичните фирми по чистотата за изхвърляне на боклука на София.
Ако постъпят искания в тази насока, те няма да бъдат удовлетворени, каза кметът на Костинброд и уточни, че депото край града има капацитет да поеме боклука на София за едва 20-30 дни.