Софийски административен съд постанови, че решението на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков за глоби на операторите е незаконно, съобщава "Стандарт".

Със свое постановление от вчера съдиите отменят като незаконосъобразна поканата на КРС за намаление на цените за взаимно свързване между телекомите.

Поканата беше издадена м. г. като едноличен акт от председателя на КРС Веселин Божков.

На основание на този документ той наложи седмични санкции на "Мобилтел" и на представителите на компанията, както и на "Глобул".

Според него санкцията е, защото операторите не прилагат новите цени за терминиране. Това са цените на едро, които операторите си дължат за това, че техен абонат търси клиент на друга компания.

Според пазарните анализи за мобилния сектор на КРС, "Глобул" и "Мобилтел" трябваше да изменят договорните си условия с партньорите, с които осъществяват взаимно свързване на мрежата си.

На базата на тези промени операторите бяха задължени да приложат новите цени.

"Мобилтел" стриктно изпълни своите задължения и изпрати на тези предприятия проект за изменение на споразуменията, обявяват от дружеството.

Те имат договори за прилагане на цените, наложени от КРС, с 13 оператора.

Промените не са приети от други 4 компании, в това число и БТК.

Те обаче прилагат новите цени, без да е подписано изменение на договора с "М-Тел".

"Очакваме от КРС да следва правните задължения и да оттегли наложените санкции", се казва в съобщение на най-големия мобилен оператор.