ПървановНямам съучастие в изработването на тази позиция. Така президентът Георги Първанов коментира днешното изявление на министър Паси в Народното събрание, че държавният глава е автор на идеята на правителството за АЕЦ “Козлодуй”. По темата енергетика предпочитам да говоря сам и не съм упълномощавал никой да бъде мой говорител, посочи държавният глава.

Първанов заяви още, че подкрепя усилията на правителството да подържа високия темп на европейска интеграция и да избегне евентуалното блокиране на темата “енергетика”.

Но в така изразената позиция аз не приемам записването на 2006 година, заяви президентът. Според него това сериозно връзва ръцете на българската дипломация и стеснява кръга на ресурсите, с които България ще устоява тази позиция. Определно смятам, че на този етап фанфарите са малко повече, заяви още държавният глава.

Той припомни своето вчерашно изказване, че така формулираната позиция е компромис и уточни, че става дума за отстъпление под натиска на ЕС.

Забелязва се отстъпление от българската позиция такава, каквато тя беше формулирана в предишните месеци, заяви държавният глава.

Най-важното сега е да успеем да постигнем една работна група, която да направи преглед на оценката на международната агенция за атомна енергия, посочи Георги Първанов. Оттам нататък аз смятам, че декларирайки нашата готовност да приемем всяка оценка на тази работна група, ние трябва да настояваме ЕС, в това число и всяка отделна страна, да декларира, че ще приеме всяко едно решение на тази работна група.