Маслодобивната фабрика в Добрич, която произвежда олиото „Калиакра", ще бъде закрита, стана ясно след среща на изпълнителния директор Цветан Илиев и колектива на предприятието.

Местният лидер на КНСБ, Гинка Василева призова работниците да преустановят работа и да започнат преговори за условията и сроковете на компенсациите, предаде БНР. Тя не приема мотивите за закриването на фабриката.

Според изпълнителният директор Цветан Илиев, причините за закриване на фабриката са лошо финансово и икономическо състояние и неизпълнени екологични изисквания на Европейския съюз за чието спазване са необходими големи инвестиции.

Изпълнителният директор е уверил работниците и служителите, че при закриване на предприятията ще бъдат компенсирани. Окончателното решение ще бъде взето на 10 юли в Женева с представители на европейския работнически комитет.

От 2002 година мажоритарен собственик на добричката фирма за олио е мултинационалната компания „Бунге", със седалище Ню Йорк. В Женева се намира офиса й за Европа.