Кандидатът на БСП за кмет на София Стоян Александров изрази недоумение от желанието на ръководството на КНСБ да се срещне с него, след като предварително официално е заявило подкрепата си за настоящия кмет.

Въпреки това Александров се срещна с лидерите на синдикалните федерации и прие меморандума за развитието на местното самоуправление и финансовата децетрализация, който синдикатът връчи на основните кандидати.

Много мислих дали да дойда на тази среща, тъй като съм озадачен, след като официално дадохте подкрепата си за моя основен конкурент, какво правя аз тук, заяви в началото на разговора Александров, цитиран от БНР.

Той посочи, че е смятал срещата за не особено смислена, тъй като неговата убеденост е, че трябва да се смени методът на управление на общината като цяло, а синдикатът подкрепя Стефан Софиянски. Кандидатът на левицата заключи, че в общината има изключително много корупция и такова е мнението на повечето софиянци.

При това положение да се подкрепи старото общинско ръководство за мене е непонятно, каза през КНСБ Стоян Александров. Той обаче декларира, че ще води диалог със синдиката, ако стане кмет. В отговор лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов уточни, че организацията е плуралистична и уважава мнението на своята регионална структура в София, което е нейно автономно право.

Той подчерта, че регионалните структури в много градове на страната също застават зад сегашни кметове. Христов посочи обаче, че като цяло КНСБ няма да агитира своите членове да гласуват за конкретни кметове. Той обобщи, че ръководството на синдиката със задоволство приема ангажимента на Стоян Александров за прозрачност в общинското управление и за намаляване на бюрокрацията чрез обслужване на едно гише.