Станимир Илчев Новината, че Европейският съюз ще предложи 2007 г. за дата на присъединяването на България към Евросъюза, е изключително добра, заяви председателят на парламентарната комисия по външна политика Станимир Илчев, в кулоарите на парламента. Новината потвърждава коректността на преговорите и на начина, по който България ги е водила през последните няколко години, каза още Илчев. Според него тя доказва, че няма отклонение от календарния и съдържателен график на България.

Страната отдавна се стреми да докаже, че 2003 г. е достатъчно време за приключване на преговорите, а 2007 г., и то още януари, е напълно нормален момент за получаване на пълноправно членство в ЕС, обобщи Станимир Илчев.

В отговор на въпрос дали съществува някаква опасност България да затвори 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" през 2006 година, а да стане пълноправен член през 2007г.

Станимир Илчев каза, че обвързаността на извеждането на реакторите от експлоатация с получаването на покана е възможно най-продуктивният ход.

Според Илчев на всички е ясно, че България търси и поставя знак за равенство между извеждането от експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ и членството в ЕС не поради някакво упорство, а защото атомната енергетика има голяма тежест в общата икономическата картина в страната.

Според експерти дори 3 и 4 реактор да бъдат спрени през декември 2006 г., реално те ще продължат да работят до март-април 2007 г., обясни Станимир Илчев.