Станимир Илчев Не може да се каже дали ще има втора резолюция за Ирак и кога да я очакваме, заяви пред БНР от Ню Йорк Станимир Илчев, председател на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност. Той посочи, че темата за втора резолюция и дори за още резолюции по Ирак, е присъствала в изказването на Игор Иванов, министър на външните работи на Русия. Повечето от експертите смятат, че ако има други резолюции, те ще бъдат с още по-ултимативен характер, каза Илчев.

Това, което се очаква е нов брифинг на инспекторите на 14 февруари и обект на внимание ще бъде най-вече начинът, по който са събрани новите данни, не толкова резултатите.

Деветесетминутната реч на Колин Пауъл:

Пред Дарик радио Станимир Илчев каза още, че вече около 20-22 са държавите - постоянни и непостоянни членки в Съвета за сигурност, които застъпват позицията, че независимо от необходимото време и различните развръзки, в крайна сметка ще има една развръзка, която може да се окаже и драматична, ако от иракска страна продължава прикриването на информация.

Съвета за сигурност В края на заседанието на Съвета за сигурност, можеше да се направи извод, че има известно изменение в позициите и на Франция и Германия и тяхното състояние е на загриженост, защото мирните средства не дават желания резултат, каза още Илчев.

Изводът, който може да се направи след заседанието на Съвета за сигурност на ООН, е, че Ирак продължава да бъде в изключително сложно положение, което той би могъл да промени положително в своя полза единствено, ако по някакъв много сериозен, незабавен и радикален начин съдейства на инспекторите, заяви Станимир Илчев.

Според него България трябва да продължи да работи по същия начин. Преди заседанието на Съвета за сигурност министърът на външните работи Соломон Паси и посланикът ни в ООН Стефан Тафров са провели кратки, но много конкретни срещи с външните министъри на Испания и Гърция, информира още Илчев.

Позицията на България прави впечатление със своята последователност, умереност и консенсусност. Съдействието на страната ни, по думите на Илчев, се забелязва и се оценява.

Ратификация на американското искане в парламента може да се очаква най-рано в събота тази седмица. Това е информирала българската делегация Колин Пауъл и неговия екип и те са го приели напълно удовлетворително, съобщи ощe Илчев.

В разговора се спряхме на очаквания от България принос в системата на нарастващия политически натиск върху Ирак, каза Илчев. Засегнати са и въпросите за използването на военно-въздушна база, за транзитното преминаване и за временното стациониране на американски сили и средства, за въздушните коридори, като и за включването на българската рота. Делегацията е уверила САЩ в ангажиментите, които България ще поеме при евентуален удар срещу Ирак.