ДПС: От БСП се изхвърлиха предизборно

Още утре Коалиция “За България” ще внесе за трети пореден път проекторешението се за изтегляне на българския военен контингент от Ирак след провеждането на изборите там.
Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Станишев определи като истерична реакцията на всички политически сили на обещанието на БСП да изтегли батальона от Ирак, ако спечели парламентарните избори.

По думите на соцлидера е съвсем естествено една политическа сила, която е заявила още през май миналата година, че контингентът ни трябва да напусне Ирак след 30 януари, да отстоява последователната си позиция с намерение да изтегли българските военни при спечелване на изборите.
Това е почтено към българския избирател, допълни Станишев.

Той припомни, че досега нито една от парламентарно представените политически сили не е подкрепила проекторешението на левицата.

Не се учудвам на сервилната позиция на СДС, която е характерна за външнополитическото им поведение, коментира още Станишев, цитиран от “Дарик радио”.

Парламентарният контрол ще бъде приоритет за Коалиция “За България” през новата пленарна сесия. Ще поискаме министърът на финансите да се отчете пред парламента как се управлява външният дълг, съобщи лидерът на БСП.

Според него или правителството не спазва решение на Министерски съвет от 1998 година, според което договорите за продажба на дълга предварително се одобряват от Народното събрание или тихомълком го е отменило, за да излезе от контрола на парламента.

Утре се очаква Коалиция “За България” да внесе и питане до Конституционния съд относно конституционността на начина, по който бе приет Бюджет 2005.