Завършил съм треньорска академия в Ню Йорк. Личен мой треньор беше Брус Арина, заедно с неговия помощник Боб Брадли. Те двамата лично ме изпитаха и ми дадоха диплома, за която учих 3 години. Задочно съм завършил и ВИФ, ама какво да му обяснявам.

С тези думи Христо Стоичков коментира скандала, избухнал след като в петък в Пловдивския университет му бе присъдена титлата "Доктор хонорис кауза", а по-късно един от преподавателите там - доц. Цветозар Томов, обяви, че напуска висшето училище, защото е потресен от случилото се.

"Никога не съм получил дивиденти от държавата, не съм взел една, една стотинка. Не може този човек (Цветозар Томов - б.р.) да говори неща, да дава изявления без да ме познава. Не може човек, който не ме е виждал на живо, да си дава своето мнение", каза още футболистът в интервю за Канал 3.

По думите на Стоичков от 45 души в Академичния съвет на Пловдивския университет 44 са гласували "за", а един се е въздържал.

"Аз не съм академик, никога няма да бъда доктор, трябва да се учи за тези неща. Аз съм учил там, където ми е работата. Оценили са ме на световно и на европейско ниво. Имал съм дарба, качества и съм ги развил, но това всичко е благодарение на моите колеги. Някога да сте чули думата "аз". Аз съм щастлив и горд, че мога да помогна на Пловдивския университет с едно или друго", допълни Стоичков.