БТРЛично се надявам, че точно този проблем няма да бъде толкова сериозен, че да попречи на България за получаване на покана за НАТО, но в същото време ще е ясен сигнал за развитие на отбранителната индустрия. Това заяви бившият зам.министър на отбраната Велизар Шаламанов в предаването “Преди новините” на Радио НЕТ по случая “Терем”. Ако този проблем не бъде решен, подобни процеси ще продължат да се случват, смята Шаламанов.

България, както която и да е друга страна, не би трябвало да носи отговорност, ако страна с която сключваме сделка, препродаде стока на трета държава, заяви от своя страна о.з. генерал –лейтенант Симеон Петковски, бивш заместник-министър на отбраната и ръководител на военно-икономическия блок в българската армия.

Според него е обяснимо, че ръководството на “Терем” е решило да сключи подобна сделка, защото заводът е в тежка финансова криза. Подобни стоки с двойно предназначение се търгували отдавна. Редукторите са части, които без проблем могат да се използват и за трактори, и за МТЛБ-ета, поясни генералът.