здравеопазване Не само общинските болници са в тежко финансово състояние, но и здравните заведения, които се финансират от бюджета на Министерството на здравеопазването. Това заяви пред БНР д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването и директор на болница “Света Анна” в София.

Не може повече българските болници да бъдат поставяни на колене, категоричен е Димитров. Това са заведения за болнична помощ, това са фабрики, които дават живот и в тях не се извършва никаква търговска дейност, каза той.

Що се отнася до Националния рамков договор и договорите с НЗОК, за жалост все още не сме ги сключили и никоя от големите болници в София не ги е подписала.

Д-р Димитров прогнозира, че договор ще бъде сключен, но изрази притеснение за отлагането му във времето. Поставят се все нови и нови изисквания от страна на Здравната каса, а болниците ще трупат нови финансови задължения. Ръководството на Асоциацията на работодателите в здравеопазването не е запознато с идеята на Министерство на здравеопазването болниците да получават кредити, каза още шефът на асоциацията.

Междувременно стана известно, че 2.4 млн. лева са отпуснати от НЗОК за авансово финансиране на болниците от София. Досега от 36 болници само 12 имат подписан договор по клинични пътеки. До крaя на месеца ще бъдат подписани договорите по новия Национален рамков договор с близо 1000 общопрактикуващи лекари и почти 400 лечебни заведения от доболничната помощ. Договори ще бъдат сключени и с 470 аптеки.

От столичната здравна каса уточняват, че след сключването им могат да се направят отчетите за април и всички договорни партньори ще могат да получат заплащане за извършената дейност.