ген. Колев Предложението за повишаване на валутното заплащане на военните, участващи в умиротворителни мисии в чужбина, е върнато в Генералния щаб на Българската армия. Това потвърди пред БНР началникът на ГЩ генерал Никола Колев.

Вчера стана известно, че правителството няма да разглежда предложението, според което военните ни в контингентите в Ирак и Афганистан трябва да получат не по 60, а по 65 долара дневно, а тези в Босна и Косово – по 30 евро, заради по-високата степен на риск.

Министърът на отбраната Николай Свинаров, който предложи увеличението след подписка на рейнджърите от Ирак, отрече документът да е върнат в Генералния щаб и обясни, че забавянето се дължи единствено на нуждата от междуведомствено съгласуване.

Генерал Колев коментира че предложението за увеличаване на заплатите не само е върнато, но и че Генералният щаб отказва да го преформулира.

Каквото военните са сметнали за нужно, е направено, категоричен бе ген. Никола Колев. Изпълнението на обещанията, по думите му, е изцяло задължение на Министерството на отбраната.