Не знам как се установява кой болничен е фалшив, кой - не. Лекарят носи отговорност, когато дава болничен лист, но носи отговорност и когато не дава. Притеснявам се, ако се въведат рестриктивни мерки - в това число глоби, наказания.

Ние сме дали идеи как да бъде осъществяван контролът, коментира заместник-председателя на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов в ефира на Bulgaria ON Air във връзка с фалшивите болнични

"Какво е виновен лекарят като го е изпратил болничният веднага на НОИ. Това , че г-н Велев чака 3 дни, това проблем за лекаря ли е или за него?", коментира Брънзалов.

Лекари предлагат НОИ да изплаща пълния размер на болничните

Лекари предлагат НОИ да изплаща пълния размер на болничните

Те настояват и болничните да се изпращат директно на работодателите от болниците

Той допълни,че лекарите нямат проблем, работодателят да има веднага информация, кой от техните служители е болен и кой не. Лекаря носи отговорност, когато дава болничен лист и когато не дава, уточни Брънзалов.

Брънзалов заяви, че лекарят няма отговорност след прегледа на пациента, какво точно той ще прави след това. По думите му преценката за издаване на болничен е много индивидуална и ако се стигне и до санкции на лекари при издаване на болнични, може да се стигне до там, заради страх, те да не бъдат издавани и на болни, и по този начин те да бъдат ощетени, коментира още той.

Припомняме, че в периода от 2012 - 2018 г. броят на болничните листове се удвоява. Само за 2018 г. за първите три дни болнични, работодателите са платили още 160 млн. лв., допълнително е сумата, която се изплаща от НОИ. Над 14% е ръстът на изплатените суми за болничните за миналата година.

Паралелно с това за 2016 г. има само един наказан за издаването на болничен на здрав човек лекар в Разград. По данни на Министерство на здравеопазването на 1 000 заловени с прегрешения за издаването на болничен лист се наказват двама.

От национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България настояват, че тезата "фалшиви болнични листа" е преекспонирана. В своя позиция до медиите те посочват, че най-голям брой болнични листове се издават в зимните месеци (януари, февруари), а не в месеците с най-голям брой празници.

Лекари предлагат НОИ да изплаща пълния размер на болничните

Лекари предлагат НОИ да изплаща пълния размер на болничните

Те настояват и болничните да се изпращат директно на работодателите от болниците

По думите им средствата, които се изплащат за временна нетрудоспособност нарастват с ръста на минималната работна заплата. От сдружението отбелязват, че средната продължителност на временната нетрудоспособност остава непроменена, увеличава се броят на случаите на болест.

В тази връзка председателят на УС на АИКБ Васил Велев заяви, че когато се установи нарушение от страна на работника, чрез фалшив болничен, той трябва да бъде наказани. Ако държавата смята, че мерките, които се предлагат са достатъчни да се ограничат злоупотребите, защо тогава не иска да върне старото положение. Тогава няма да има преразход на НОИ. Това каза още във връзка с проблема с фалшивите болнични.

Той добави, че е важно работодателите да научават в момента на издаване на болничния лист за издаването му. Велев поясни, че работодатели научават за издаването на болничния лист, чак на третия ден. "Как да контролираме първият и вторият ден като ние не знаем какво се е случило изобщо", добави той.

Велев коментира, че има няколко предложения за справянето на проблема с фалшивите болнични. Като заяви, че има няколко предложения, които ще бъдат представени утре на тристранния съвет. Той заяви, че Министерски съвет трябва да прояви управленска воля. Той коментира, че работодателите няма да търсят съгласие затова как да се продължат кражбите, добави още Велев, визирайки проблема с фалшивите болнични.