Към 10.00 ч. в сградата на летище "Пловдив" на терминала за заминаващи пътници неизвестен открива стрелба. Намесват се намиращите се в близост полицаи, при престрелката единият от тях е ранен, непознатият е застрелян. Минути по-късно на терминала възниква взрив. По първоначални данни 13 от пострадалите с тежки и средни наранявания са откарани в болнични заведения.

Това е началото на сценария за реакция при терористичен акт, който тренираха днес на  летище „Пловдив”. Както предварително МВР съобщи, антитерористичното учение се проведе по заповед на премиера Бойко Борисов.

В учението участваха министерствата на вътрешните работи, на отбраната, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на здравеопазването. Включени са и служители от Държавната агенция „Национална сигурност“, прокуратурата, представители на местната власт и Български червен кръст.

Тренировката на службите включи и евакуация на пострадали и ранени, задействане на плана за противодействие на тероризма, с формиране на временен оперативен щаб. На мястото на инцидента пристигнаха последователно сили и средства на Специализирания отряд за борба с тероризма, Института по психология на МВР и Специализираната прокуратура.

СОБТ пристъпи и към планиране и провеждане на специална антитерористична операция, която е по обезвреждане на двама помагачи на терориста, барикадирали се в къща, намираща се условно в пловдивския квартал „Пенево“. След неуспешни опити за преговори с тях, терористите са били обезвредени от служители на СОБТ. На територията на града е проведена тренировъчно и мащабна полицейска операция с оглед сигурността на гражданите и охраната на важни за нормалното функциониране на инфраструктурата обекти.
С искане от Временния оперативен щаб за патрулиране в града и изграждане на пропускателни пунктове пристигат допълнителни сили от МО.

Антитерористичното учение бе наблюдавано от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която изрази задоволство от показаните високи и професионални резултати. Тя подчерта, че основна цел в работата на МВР е да поддържа готовност за реакция при евентуална терористична заплаха.

Чрез провеждането на подобни учения се дава възможност за установяването на евентуалните пропуски и разработване на начини за преодоляването им. Предстои анализ, който ще покаже евентуалната необходимост от оптимизиране на общата организация и изграждане на ясен алгоритъм за правила за предоставяне на информация към медиите. Вътрешният министър заяви и че ще има и други такива учения.  

Преки заплахи към каквито и да било обекти на територията на страната към момента категорично  няма, но съществува потенциален риск“, заяви и главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. Той изрази задоволство, че по време на днешното учение е бил осъществен много бърз обмен на информация между службите и добра координация.

Главен комисар Костов посочи, че в рамките на днешните действия армейските сили са извършили учебно задържане, като този начин са тествали правомощията, които ще им бъдат предоставени с приемането на новия закон.