На 11 април се отбелязва Световният ден за борба с шизофренията - психично заболяване, от което страдат милиони хора.

Ще се проведе семинар на тема „Борбата с шизофренията и Националната програма за психично здраве - медицински и социални аспекти".

Събитието ще бъде в Клиниката по психиатрия в Александровска болница в 11.00 ч.

Изследванията на Световната здравна организация показват, че процентът, на хората с шизофрения е един същ във всички култури и всички страни.

Моментната заболеваемост от шизофрения е 0.4 на сто от общия брой на населението. Това означава, че във всеки конкретен момент такъв е делът на хората, при които са налице клиничните прояви на заболяването.

Тъй като при шизофренията има периоди на пристъпи и периоди на ремисия, ако се отчете заболеваемостта в продължение на целия живот, делът на засегнатите от заболяването е около 1 процент от населението на планетата.

При половината от пациентите то протича сравнително благоприятно и при адекватно лечение и правилно отношение те могат да водят нормален живот.

Около 25 на сто от пациентите са с тежка форма на шизофрения, която води до инвалидност.

У нас са достъпни всички медикаменти, които се прилагат за лечението на заболяването по света. Но проблемът е в  отношението към болните. Когато се чувстват отхвърлени, нямат работа, нито семейство, това влошава състоянието им.