На 1 декември с различни прояви в цялата страна стартира Национална информационна АНТИСПИН кампания.

С това България ще се включи в Световния ден за борба със СПИН, отбелязван в цял свят от 1988 г.

Както news.bg съобщи по-рано, 1 252 е общият брой на официално регистрираните серопозитивни лица в България към 25 ноември 2010г.

Реалният брой на инфектираните хора е около 4 000. Данните са от изчисленията на системата за научна оценка на епидемията, която е разработена от програмата за СПИН на ООН - UNAIDS.

Кампанията се организира за седма поредна година от МЗ и Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и Коалиция „АНТИСПИН".

Нейното мото е „Презерватирай се". Основната й цел е да допринесе за намаляване на новите случаи на инфектиране с ХИВ/СПИН и подобряване на качеството на живот на хората с ХИВ/СПИН.

В София, Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" ще предостави витамини за хората, живеещи с ХИВ/СПИН, които получават терапия в специализираните сектори за лечение на пациенти с ХИВ в София, Варна, Пловдив, Плевен и Стара Загора.

Българска студентска фармацевтична асоциация планира раздаване на презервативи и информационни материали от 11:00 до 16:00 часа на територията на Фармацевтичен факултет към Медицински университет, гр. София.

Нов Български университет организира официално откриване на АНТИСПИН кампания с участието на ректора на университета, представител на Национален център по трансфузионна хематология, директора на Националния център по заразни и паразитни болести, преподаватели и студенти от 10:00 часа на 1.12.2010 г. в сградата на университета, 1-ви корпус, I-ви етаж.

Част от планираните инициативи са и излъчване на научно - популярни и пълнометражни филми по темата, организиране на кръводарителска акция, която ще бъде съчетана с изследване за ХИВ и хепатит, раздаване на презервативи и информационни материали на 3-те входа на Нов Български университет.

Между 8:00 и 14:00 часа Асоциацията на студентите по медицина в България - Софийски университет организират кампания по раздаване на презервативи, картички и брошури в Болница „Лозенец', Софийски университет „Св. Климент Охридски" и в Студентски град.

В клуб „Тукан" в Студентски град от 21:00 часа е планирана концертна клубна изява с участието на Милена Славова, на която доброволци и партньори на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" ще раздават презервативи и информационни материали.

По повод Световния ден за борба срещу СПИН - 1 декември, М-Тел като партньор на Националната АНТИСПИН кампания „Презерватирай се", организирана от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" и Коалиция АНТИСПИН, предостави 10 000 презерватива, които ще бъдат раздавани на събития, организирани от партньорите на програмата.

Освен това, всеки служител на М-Тел ще може да си направи анонимно и безплатно изследване за ХИВ/СПИН в медицинския кабинет на компанията. Консултирането и изследването за ХИВ ще се предоставя в сътрудничество с неправителствената организация Асоциация „Здраве и бъдеще".

РИОКОЗ-Пловдив и Община Пловдив в партньорство с неправителствани организации като БЧК-Пловдив, Национален алианс за работа с доброволц, Фондация "Панацея", Фондация"Авис вита", Фондация „Рома", Асоциацията на студентите медици, Сдружение „Спорт за всички-мама, татко и аз, дядо, баба и внуче", Общински съвет по наркотични вещества организират пресконференция с участници представители на различните организации, участващи в състава на Местен Обществен Комитет за превенция и контрол на ХИВ/СПИН.

На пресконференцията ще бъде представена и новата неправителствена организация "Позитивен избор", която ще предоставя услуги на хората, живеещи с ХИВ от гр.Пловдив и региона. Ще се изнасят услугите на КАБКИС към РИОКОЗ-Пловдив на централна градска част, ще се раздават червени лентички срещу прегръдка в израз на съпричастност към болните от СПИН.

Фондация „Рома" организира събитие под наслов "Столипиново търси таланти".

БЧК организира АНТИ-СПИН шествие по централната градска пешеходна улица с раздаване на информационни материали и АНТИСПИН парти в популярен пловдивски клуб.

В много от пловдивските училища отбелязват този ден с лекции и раздаване на информационни материали, предоставени от община Пловдив.

В централната градска улица ще се проведе и демонстрация на поставяне на презерватив на макет от доброволци на НАРД и ОСНВ и ще се проведе лекция за студентите от Медицински университет - Пловдив на тема "Превенция на СПИН".

Община Варна, съвместно с РИОКОЗ, в партньорство с Варненските университети - студентските съвети на Медицинския университет, Икономическия университет, Варненския свободен университет, Технически университет, Висшето военноморско училище; младежки организации - БМЧК, АСМБ; неправителствените организации, работещи по Програма Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на МЗ - Фондация „Център за социално-екологични практики", Фондация „За по-добро психично здраве", Сдружение „Съучастие", Фондация „SOS-семейства в риск", Фондация „И", варненските средни училища организират акции по безплатно и анонимно изследване за ХИВ, хепатит В и хламидия във висшите учебни заведения и централни за града места.

Планират се и АНТИСПИН кампании в средните училища в града.

РИОКОЗ - Бургас, Сдружение "Доза обич", Фондация "Областен ромски съюз", БМЧК и Фондация „Каритас" са обединили усилия около няколко основни мероприятия.

Те са : провеждане на анонимно и безплатно консултиране и изследване в нощни клубове в град Бургас, на централни места за градовете Царево, Сунгурларе, Приморско, Айтос, Карнобат, Несебър, Поморие и Средец, както и в Бургаски свободен университет и на ключови за град Бургас места; раздаване на информационни материали, презервативи и червени лентички сред ученици, педагози и обществеността на града.

Община Бургас съвместно с БМЧК и неправителствени организации ще организира уличен театър на спонтанността, свързан с превенцията на СПИН и театрална постановка «Нечия вина». Предвидено е и запалване на огнена панделка пред сградата на Районния съд.

РИОКОЗ - Стара Загора ще организира провеждане на кампания за изследване с бързи тестове за ХИВ, разпространение на брошури, презервативи и информационни материали в Тракийски университет, Здравно-социален център, кв. "Лозенец, Синдикален дом и Българския червен кръст, както и в Природо - математическа гимназия "Н. Обрешков" в град Казанлък.

Планирана е медийна кампания, в рамките на която ще се изготвят тематични материали в пресата и регионалните медии, участия в тематични тв и радио предавания; регулярна среща на педагогическите съветници на тема „Превенция на ХИВ/СПИН и СПИН".