Йоханес Лин Вицепрезидентът на Световната банка Йоханес Лин и постоянният представител Оскар де Брун Копс представиха в Русе стратегията на банката за развитие на еврорегиона Русе - Гюргево.

Замeстник-кметовете на общините от двете страни на река Дунав представиха проектите, върху които работят. Заедно с инфраструктурните инициативи за отдаване на концесия на ВиК-дружествата, изграждане на обща газопреносна мрежа и създаване на сметище Световната банка ще подпомогне и развитието на търговията и транспорта в Югоизточна Европа.

Русенски фирми и организации представиха проекти за финансиране от 10 хил. до 3 млн. долара.

След срещата в Русе представителите на Световната банка заминават за Велико Търново, a оттам за столицата.

В сградата на община Велико Търново гостът ще разговаря с кмета на града Румен Рашев, а в Гранд-хотел "Арбанаси палас" ще се срещне с местни дейци на науката и културата.

Според програмата на Йоханес Лин по-късно днес той ще бъде приет от президента Георги Първанов. Срещи с министър-председателя Симеон Сакскобургготски, с членове на правителството, с представители на частния бизнес и медиите, са предвидени в програмата на госта, който упражнява надзорни функции върху банковите операции в 28 страни от Европа и Централна Азия.

По време на визитата Йоханес Лин ще бъде придружаван от директора на Световната банка за България, Хърватия и Румъния Андрю Воркинг.

Целта на посещението е Йоханес Лин да се запознае с постиженията и предизвикателствата пред България и да обсъди ролята на банката за подпомагане на реформите в страната, които са насочени към подобряването на жизнения стандарт и намаляването на бедността.