Свинаров В България няма организиран тероризъм. Това заяви във Видин министърът на отбраната Николай Свинаров.

Попитан за коментар относно приключилата вчера в Москва операция по освобождаване на заложниците, Свинаров каза, че без допълнителна информация за действията на специалните сили на Русия е трудно да се оценят действията им.

Според него руските спецслужби най-вероятно не са имали друга възможност за действие, освен тази, която са предприели, и това най-вероятно е бил единствения начин да се предотврати по-сериозна ситуация.

Министърът каза още, че след случилото се в Москва много по-ясно и категорично е, че тероризмът се разширява географски и се превръща в много сериозна заплаха за мира, стабилността и сигурността в света.

По думите му това налага редица превантивни мерки и засилена охрана, както и специален режим на места, където се извършват масови прояви. Необходимо е и стриктно да се спазват всички мерки за сигурност и охрана на различни военни поделения и бази, в които има оръжие и специална техника.

Николай Свинаров бе на посещение във Видин и участва в откриването на Мемориал на жертвите на комунизма, изграден по инициатива на Българския демократичен форум.