От РИОСВ: Няма разрешение за изхвърляне на строителни отпадъци в депото в Суходол

Суходол - сметище Вече четвърти ден продължава протестът край сметището в столичния квартал “Суходол”.
Представители на Столичната община ще предложат днес следобед на протестиращите проект за решаване на проблема и ще чуят техните искания.

Двете страни трябва да намерят компромисен вариант. Това е било решено на приключилата преди обяд среща в Регионалната инспекция по околна среда с представители на инициативния комитет на протестиращите от Суходол и на Столичната община.

Директорът на инспекцията по околна среда Гергана Благиева е заявила, че на депото в Суходол се извършва постоянен мониторинг, информира БНР.

Все още е много рано да се говори за повдигане на обвинение или за назоваването на конкретни нарушения във връзка със сметището, заяви от своя страна районният прокурор на София Славчо Кърджев по повод започната проверка около законосъобразността на сметището.

Вчера той разговаря със столичния кмет Стефан Софиянски, с неговия заместник по екологията Милор Михайлов и с представители на инициативния комитет на протестиращите.

Предстои да бъдат направени поредица от експертизи, каза Кърджев и поради това не се ангажира с конкретен срок за приключване на проверката.

Ще се направи изясняване на цялата фактическа обстановка около сметището и след приключването на проверката тя ще ни даде реална представа за това има ли допуснати нарушения, какви са те, от кого са извършени и дали има извършено престъпление, посочи прокурорът.

София По думите му прокуратурата е изискала всички документи от общината, включително и договорите с концесионерите, както и документи, свързани с изграждането, експлоатацията и съхраняването на отпадъците.

Във връзка със създалото се напрежение около сметището в района на Суходол от МВР заявяват, че преодоляването на проблема и постигането на компромис е изцяло в компетентността на Столична община и лично на кмета Стефан Софиянски.
В случая става въпрос за конкретни искания, свързани пряко със здравето и нормалните условия за живот на жителите на Суходол.
Очакваме да бъде предложен конкретен график за решаването на проблема, поставен и разискван още по време на предизборната кампания за местните избори през 2003 година. Така местните хора ще разберат как и кога той ще бъде овладян.
Настояваме за запазване на спокойствие и толерантен диалог между Столичната община и гражданите на кв. “Суходол” с оглед постигането на общоприемливо решение.