Има и добри моменти. С тези думи вътрешният министър Цветан Цветанов коментира черновата на евродоклада на ЕК.
Той бе в парламента, където пред вътрешната комисия отчете 3-годишната дейност на МВР.

ЕК продължава мониторинга ни, но вместо 2 доклада, вече ще прави по един
Още...

По думите му 20 години у нас е липсвала политическа воля за справяне с престъпността, която се е сраснала с властта.
Брюксел по думите му отчита волята на настоящия кабинет да се справи с този проблем. За един мандат това е мисия невъзможна, категоричен бе Цветан Цветанов.

Той подчерта, че ГЕРБ имат ясната политическа воля да се справят с тежката престъпност. За първи път, по думите му, се забелязват след 2009-2010 резултати от тази воля и се надява това да бъде отчетено от ЕК. Изпълнихме на 100% препоръките на ЕК, смята вътрешния министър.

"Нищожен напредък" отчита предстоящият евродоклад
Още...

Цветанов каза, че е създадена работна група в МВР, която се е заела със забравените знакови убийства. Ще бъдат разкрити забравените поръчкови убийства, категоричен е министърът. Колегите работят убийство по убийство, допълни той.

Това, че МВР се е заело едва преди година със "забравените досиета" силовият министър отчита като пропуск. Ако те не бъдат разкрити, те ще са воденичният камък върху системата на МВР, смята силовият министър.

Цветанов смята, че повереното му ведомство е могло да направи още много неща в някои сфери - по-рано е можело да станат публични дарителите на МВР. Той призна, че е имало натиск върху съдебната система от политически лица, но не и от него. Затова тя е на това дередже, недоволен е силовият министър.

Не съм враг на съдебната система, категоричен бе Цветан Цветанов. Според него хората, които са оказвали натиск на съда със своите коментари са Иван Костов, Нели Куцкова, Йонко Грозев.Съдебната система е независима, подчерта още вътрешният министър и допълни за пореден път - "Трябва да се вслушваме в болката на жертвите на престъпността".

Цветан Цветанов отрече да не се разбират с президента Росен Плевнелиев. Нямаме различния с президента, убеден е той след вчерашните разменени реплики с държавния глава.

Като убийствен за България разтълкува БСП евродоклада
Още..

Цветанов подчерта, че той си създал мнение за съдия Мирослава Тодорова от забавените й дела и отказа й да правораздава. Всеки трябва да носи кръста на своята професия, смята вътрешният министър. Няма личен проблем с Мирослава Тодорова, повтори той.

За пръв път научил за съдийката от писмо на жертвите на престъпление, чието дело тя е забавила. Според министър Цветанов ако държавният глава разговаря с жертвите, сигурно ще е на друго мнение за съдийката.

Вътрешният министър каза още, че част от критиките на ЕК са и заради Фози, който е симпатизант на БСП и Марио Николов, доказано финансирал червените.

По повод на братя Галеви Цветанов коментира - "Сериозно ли смятате, че това е пропуск само на МВР". Той припомни, че съдът им е постановил по-леки мерки за неотклонение.
Впрегнат е целият ресурс на МВР и международните ни партньори за залавянето на дупнишките бизнесмени, стана ясно още от думите на министъра. Рано или късно ще ги хванем, каза той.

Като успех на МВР той отчете и охраняването на черешите в Кюстендил и това, че е разбит черешовия картел.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия отделя България от Румъния в механизма за сътрудничество и оценка. В документа за България е отбелязано, че за пръв път отпада и издаването на два доклада годишно. След утрешния доклад за страната ни, следващият ще бъде в края на 2013 година.