Ученици (студенти) Средствата за образование в бюджета за 2003 година са с 85 млн. повече от тази година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Увеличението на средствата е 6.7 на сто. С държавния бюджет ще се финансират разходите на училищата за отопление, осветление, вода, охрана и материали. Нормативите са изготвени по данни за разходите, които различните групи училища /професионални, спортни, общообразователни/ са имали през 2001 година.

Към тези разходи са прибавени неразплатените задължения, както допълнителните средства, които са били предоставени на училището.

Стандартът за издръжка на един ученик в дейност "Общообразователни училища" е 134 лева, като в сумата не са включени разходи за транспорт. За осигуряване на тези разходи през годината текущо ще се привеждат средства от централния бюджет.

На малките училища от категория 4 ще се отпускат допълнително по 3180 лева. Така ще се гарантира с 31 на сто по-висока издръжка на ученик от такова училище, пише в съобщението на МОН. По-рано днес Синдикатът на българските учители обяви, че не са съгласни с разчетената издръжка на учениците.

Председателят на синдиката Янка Такева съобщи, че с издръжката за година на един ученик от общообразователните училища в страната малките учебни заведения с по 100 - 150 ученици няма да издържат до март 2003г. Според нея това поставя децата от малките населени места в неравностойно положение.

От СБУ настояха решението на Министерски съвет с обявения стандарт за издръжка да се експериментира в няколко населени места, в различни видове и степени на обучение, за да се види дали е ефективен и чак тогава да се въведе като норма за следващата учебна година. Дотогава училищата да работят по старата система, предложи Такева.